Pusat Intervensi Selangor

Pusat Intervensi

Pusat intervensi, juga dikenali sebagai pusat intervensi awal atau pusat intervensi perkembangan, adalah fasiliti yang menjalankan program-program yang direka khas untuk menyediakan sokongan menyeluruh dan peribadi bagi individu, terutamanya kanak-kanak, yang mungkin mengalami kelewatan perkembangan atau kecacatan.

Di pusat intervensi FIT-IN kami di seluruh Selangor, kami menggabungkan pelbagai komponen utama yang mewakili ciri-ciri utama yang diperlukan untuk menjadi pusat intervensi awal yang cemerlang: kakitangan terlatih, penyampaian perkhidmatan yang berkesan, aktiviti pembelajaran yang direka dengan baik, jadual yang mengikuti kesesuaian individu, dan komunikasi yang cemerlang. Pusat-pusat kami memberi tumpuan kepada program intervensi awal dengan strategi untuk menangani pelbagai aspek perkembangan kanak-kanak, termasuk kemahiran fizikal, kognitif, komunikasi,

Pusat Intervensi

Perkhidmatan Disediakan

  • Penilaian: Pasukan profesional di pusat intervensi kami menjalankan penilaian menyeluruh untuk menilai tahap perkembangan kanak-kanak, mengenal pasti bidang kelewatan, dan menentukan intervensi yang sesuai untuk anak anda, sambil menyediakan laporan untuk ibu bapa yang merangkumi kemahiran semasa anak mereka, tahap perkembangan, risiko ASD, dan lain-lain.
  • Program Individu: Di pusat intervensi kami, terapis kami bekerja dengan keluarga dan kanak-kanak untuk mereka program intervensi awal yang disesuaikan berdasarkan keperluan dan keselesaan setiap kanak-kanak. Program ini sering melibatkan gabungan beberapa jenis terapi dan strategi pendidikan.
  • Perkhidmatan Terapeutik: Di FIT-IN, pelbagai perkhidmatan terapeutik ditawarkan, seperti terapi pertuturan dan bahasa, terapi carakerja, terapi sensori, dan terapi tingkah laku. Terapi ini bertujuan untuk meningkatkan pelbagai aspek perkembangan kanak-kanak.
  • Penglibatan Keluarga: Kami memahami kepentingan keluarga dalam perkembangan kanak-kanak, oleh itu, kami melibatkan ibu bapa dan penjaga dalam proses intervensi dengan menyediakan panduan, latihan, dan sokongan bagi membantu mereka memperkukuh pembelajaran anak mereka yang diajar di pusat intervensi untuk digunakan di rumah.
  • Sokongan Perubahan: Seiring dengan perkembangan kanak-kanak, kami membantu dalam proses perubahan ke persekitaran pendidikan lain, seperti prasekolah atau sekolah biasa, memastikan kesambungan sokongan.
  • Sesi: Penyelidikan menunjukkan bahawa intervensi awal yang berkesan memerlukan jadual perkhidmatan yang konsisten dan tetap. Kanak-kanak yang menerima perkhidmatan setiap minggu akan membuat kemajuan yang lebih besar kerana mereka akan memiliki lebih banyak peluang untuk belajar dan mengembangkan kemahiran mereka. Oleh itu, kami menyediakan sekurang-kurangnya satu sesi berdurasi dua jam setiap minggu. Walau bagaimanapun, kekerapan ini akan berbeza berdasarkan penilaian dan keperluan yang disesuaikan untuk kanak-kanak.
  • Komunikasi: Komunikasi antara pasukan kami dan ibu bapa kanak-kanak juga penting untuk lebih memahami faktor-faktor yang mungkin mempengaruhi tingkah laku kanak-kanak di rumah atau di sekolah. Dengan pembaruan yang berterusan mengenai kemajuan kanak-kanak kepada ibu bapa, mereka juga dapat berasa yakin bahawa anak mereka berada di tangan yang baik, sambil memberitahu mereka tentang apa-apa perubahan kepada terapi.

Hubungi Kami

Jika anda mengesyaki anak anda mengalami kelewatan atau masalah perkembangan, sila menghubungi pasukan profesional kami di cawangan terdekat untuk menjadualkan temujanji dan penilaian hari ini.

Cyberjaya

FR-02-08 & FR-03-08, Tamarind Suites,
Persiaran Multimedia, Cyber 10,
63000 Cyberjaya, Selangor

+6 018-388 3590
Senior Centre Manager - Mr Shafiq

+60 11-1153 6388
Therapist - Mr Hong

Bukit Jelutong

No 7-1, Jalan Ungu B U9/B,
Sunway Kayangan, Section, U9,
40150 Shah Alam, Selangor

+60 18-664 6074
Centre Manager - Ms Yee

+60 11-1152 6074
Assistant Manager - Ms Anis

Bandar Menjalara, KL

59-1 Jalan Medan Putra 1,
Medan Putra Business Centre,
52200 Kepong, Kuala Lumpur

+60 11-1153 6388
Senior Centre Manager - Mr Chu

+60 11-1152 6074
Assistant Manager - Ms Anis

Eco Majestic, Semenyih

12A-2, Jalan Eco Majestic 10/1D,
Eco Majestic, 43500 Semenyih,
Selangor

+60 11-1138 8359
Centre Manager - Mr Zan

+60 11-1168 6074
Senior Therapist - Ms Adda

Eco Santuari, Telok Panglima Garang

2A-1, Jalan Eco Sanctuary 8/1A,
Eco Santuari, 42500 Telok Panglima Garang,
Kuala Langat, Selangor

+60 11-1168 6074
Senior Therapist - Ms Adda

+60 11-1153 6388
Therapist - Mr Hong

×
WhatsApp Book An Assessment!