Kelewatan Perkembangan Global (GDD) dalam kanak-kanak

Kelewatan Perkembangan Global

Apakah itu Kelewatan Perkembangan Global, atau dikenali sebagai Global Developmental Delay (GDD)? Kanak-kanak biasanya akan sampai penanda perkembangan pada masa yang sama, serta akan sampai beberapa penanda lebih cepat berbanding yang lain. Untuk kanak-kanak yang mempunyai kelewatan perkembangan global, mereka biasanya akan mempunyai kelewatan ketara dalam dua atau lebih aspek perkembangan, merangkumi bahasa dan pertuturan, sosial, kognisi, bermain dan kemahiran motor. Mereka akan nampak lebih "muda" berbanding budak lain yang sama umur kerana kelewatan ini. Sesetengah budak yang mempunyai GDD mungkin akan didiagnosis dengan autisme pada masa depan, tetapi tidak selalu.

Kesan GDD pada kemahiran kanak-kanak dalam:

 • Memahami dan mengekalkan informasi
 • Penyelesaian masalah
 • Mentafsir isyarat sosial dan kesedaran sosial
 • Bertindak balas dengan sewajarnya kepada orang lain
 • Berdikari dan kemahiran penjagaan diri
 • Menavigasi persekitaran mereka melalui pergerakan (kemahiran motor kasar dan halus)
 • Berinteraksi dan bermain dengan rakan sebaya mereka yang sama umur
Kelewatan Perkembangan Global

Bagaimanakah Kelewatan Perkembangan Global (GDD) memberi kesan kepada pembelajaran kanak-kanak?

Kanak-kanak yang mempunyai GDD biasanya ada kelewatan dalam mempelajari kemahiran baru dalam tahun-tahun awal, serta kekurangan kemahiran asas yang perlukan masa lebih panjang untuk mempelajari berbanding rakan sebaya. Mereka akan memerlukan sokongan tambahan intensif dalam pendidikan mereka untuk mengejar tahap kemahiran budak lain.

Ibu bapa perlu ingati bahawa kesan GDD terhadap setiap budak adalah berbeza dan kepentingan untuk menjalankan penilaian yang komprehensif untuk memahami tahap kemahiran anak anda, serta kekuatan dan kelemahan mereka. Oleh sebab keupayaan otak untuk berubah adalah paling kuat pada umur 0-3 tahun, program intervensi awal disyorkan dimulakan secepat mungkin setelah GDD didiagnosis atau disyaki supaya dapat hasil yang terbaik untuk anak anda. Pada umur yang lebih besar, program intervensi masih berkesan, tetapi rawatan intensive awal akan mendapat kesan yang lebih positif.

Terapi pertuturan, terapi carakerja, dan terapi ABA adalah rawatan biasa yang dijalankan bawah progam intervensi awal untuk menyokong perkembangan kanak-kanak yang mempunyai GDD, kesemuanya dijalankan di FIT-IN. Dalam program intervensi awal, ibu bapa dan penjaga juga akan diberi sokongan, dengan mendidik mereka dalam latihan, alatan dan strategi untuk menolong anak mereka mencapai objektif perkembangan mereka. Ini kerana mereka selalu interaksi dan meluangkan masa yang banyak dengan anak mereka, dan ini akan menyumbang kepada penambahbaikan keupayaan anak mereka.

Sila hubungi pasukan berpengalaman kami di FIT-IN untuk menjadualkan penilaian jika anda syak anak anda mempunyai GDD atau kelewatan perkembangan. Kami juga menyediakan pelan intervensi awal yang disesuaikan mengikut keperluan dan keselesaan perkembangan anak anda.

Soalan Lazim (FAQ)

 • Bila sepatutnya saya bimbang tentang perkembangan anak saya dan pertimbangkan GDD?
  • Jika anda perasan adanya kelewatan ketara dalam perkembangan anak anda, seperti tidak mencapai landasan umur yang sesuai dalam bidang kemahiran motor, pertuturan, atau interaksi sosial, hubungi pasukan profesional kami di cawangan terdekat untuk menjalankan penilaian.
 • Apakah yang terlibat dalam intervensi awal untuk Kelewatan Perkembangan Global (GDD) pada kanak-kanak?
  • Program intervensi awal memberi tumpuan kepada menyediakan sokongan yang disesuaikan untuk mengatasi kelewatan perkembangan. Ini mungkin melibatkan gabungan terapi, strategi pendidikan, dan keterlibatan keluarga untuk menggalakkan perkembangan keseluruhan kanak-kanak.
 • Bagaimana saya boleh menyokong anak saya di rumah jika mereka mengalami GDD?
  • Bekerjasama dengan terapis dan pendidik untuk melaksanakan strategi di rumah yang memperkuat kemahiran yang dipelajari dalam sesi intervensi. Cipta persekitaran yang menyokong dan teratur, dan cari panduan mengenai aktiviti yang sesuai untuk meningkatkan perkembangan.
 • Adakah anak saya dengan GDD akan mengejar rakan sebayanya pada akhirnya?
  • Trajektori berbeza untuk setiap kanak-kanak. Dengan intervensi awal dan sokongan berterusan, banyak kanak-kanak dengan GDD dapat membuat kemajuan yang signifikan dan meningkatkan hasil perkembangan mereka. Walau bagaimanapun, kelajuan kemajuan mungkin berbeza untuk setiap kanak-kanak.
 • Apakah pertimbangan jangka panjang yang perlu saya ambil kira untuk anak saya dengan GDD?
  • Perancangan jangka panjang melibatkan pemantauan berterusan terhadap kemajuan anak anda, penyesuaian strategi intervensi, dan kerjasama dengan pendidik untuk memastikan penginapan dan sokongan pendidikan yang sesuai.
 • Bolehkah Kelewatan Perkembangan Global pada kanak-kanak dirawat atau dikelola?
  • Walaupun tiada rawatan spesifik untuk GDD, intervensi awal adalah penting. Intervensi mungkin melibatkan terapi seperti terapi ABA, terapi pertuturan dan bahasa, dan terapi pekerjaan, disesuaikan untuk mengatasi cabaran perkembangan yang khusus diperhatikan.

Hubungi Kami

Cyberjaya

FR-02-08 & FR-03-08, Tamarind Suites,
Persiaran Multimedia, Cyber 10,
63000 Cyberjaya, Selangor

+6 018-388 3590
Senior Centre Manager - Mr Shafiq

+60 11-1153 6388
Therapist - Mr Hong

Bukit Jelutong

No 7-1, Jalan Ungu B U9/B,
Sunway Kayangan, Section, U9,
40150 Shah Alam, Selangor

+60 18-664 6074
Centre Manager - Ms Yee

+60 11-1152 6074
Assistant Manager - Ms Anis

Bandar Menjalara, KL

59-1 Jalan Medan Putra 1,
Medan Putra Business Centre,
52200 Kepong, Kuala Lumpur

+60 11-1153 6388
Senior Centre Manager - Mr Chu

+60 11-1152 6074
Assistant Manager - Ms Anis

Eco Majestic, Semenyih

12A-2, Jalan Eco Majestic 10/1D,
Eco Majestic, 43500 Semenyih,
Selangor

+60 11-1138 8359
Centre Manager - Mr Zan

+60 11-1168 6074
Senior Therapist - Ms Adda

Eco Santuari, Telok Panglima Garang

2A-1, Jalan Eco Sanctuary 8/1A,
Eco Santuari, 42500 Telok Panglima Garang,
Kuala Langat, Selangor

+60 11-1168 6074
Senior Therapist - Ms Adda

+60 11-1153 6388
Therapist - Mr Hong

×
WhatsApp Book An Assessment!