Apakah Perbezaan ADHD Dan Autisme?

Ramai yang keliru antara ADHD dan autisme, lebih-lebih lagi kedua-duanya mempunyai symptom yang hampir sama. Namun begitu, kedua-dua masalah ini mempunyai perbezaan yang sangat ketara, dimana dapat membantu kita lebih mudah mengenalpasti samada seseorang itu menghadapi ADHD atau autisme. Di sini kita akan kupaskan lebih terperinci apakah perbezaan ADHD dan autisme agar anda lebih faham dan dapat menenalpasti perbezaan antara kedua-dua masalah ini.

Apa Itu ADHD Dan Simptom-simptomnya

Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) ialah gangguan mental yang memfokuskan kepada masalah daya tumpuan, hiperaktif dan impulsif. Gejala ADHD boleh bermula daripada kanak-kanak dan berterusan sehingga dewasa. Walaupun biasa untuk kanak-kanak suka bermain dan mempunyai jangka masa perhatian yang singkat, kanak-kanak dengan ADHD menunjukkan tingkah laku ini pada tahap yang lebih tinggi daripada biasa. Akibatnya, mereka mungkin mengalami kesukaran untuk memberi perhatian di sekolah, menyelesaikan tugasan atau mengikut arahan. Mereka juga mungkin lebih impulsif dan lebih cenderung untuk mengambil risiko. Sebagai tambahan kepada gejala ini, kanak-kanak dengan ADHD juga mungkin mempunyai keyakinan diri yang rendah. Jika anda fikir anak anda mungkin mengalami ADHD, adalah penting untuk berbincang dengan doktor atau profesional kesihatan mental. Hanya profesional terlatih boleh mendiagnosis ADHD. Walau bagaimanapun, terdapat rawatan yang tersedia yang boleh membantu mengawal gejala ADHD.

Apa Itu Autisme Dan Simptom-simptomnya

Autisme adalah gangguan perkembangan mental yang menjejaskan komunikasi dan tingkah laku seseorang. Walaupun autisme boleh didiagnosis pada mana-mana umur, ia paling kerap didiagnosis pada kanak-kanak berumur antara 3 hingga 5 tahun. Gejala autisme boleh berbeza-beza dari seorang ke seorang, tetapi semuanya menjurus kepada keupayaan seseorang untuk berinteraksi dengan orang lain. Seseorang yang mempunyai autisme sering mengalami kesukaran untuk berkomunikasi dengan orang lain, ada juga yang mengalami kesukaran memahami isyarat sosial, seperti bahasa badan atau nada suara. Orang yang mempunyai autisme juga mungkin menunjukkan tingkah laku yang berulang, seperti mengepakkan tangan mereka atau bergoyang ke sana ke mari. Walaupun tiada ubat untuk autisme, terdapat rawatan tersedia yang boleh memperbaiki gejala dan membantu penghidap autisme menjalani kehidupan yang sihat dan produktif.

Perbezaan ADHD Dan Autisme

Autisme dan ADHD kedua-duanya adalah gangguan neurologi yang boleh menyebabkan pelbagai cabaran bagi mereka yang terjejas. Walaupun terdapat beberapa persamaan antara kedua-dua gangguan, terdapat juga perbezaan ketara. Autisme dianggap berpunca daripada gabungan faktor genetik dan persekitaran, manakala punca sebenar ADHD masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, ia dipercayai dikaitkan dengan ketidakseimbangan kimia dalam otak. Dari segi rawatan, kedua-dua autisme dan ADHD boleh dirawat dengan gabungan ubat dan terapi. Walau bagaimanapun, autisme secara amnya dirawat dengan menumpukan kepada peningkatan kemahiran komunikasi dan sosial, manakala ADHD biasanya dirawat dengan ubat untuk membantu mengawal gejala seperti impulsif dan hiperaktif. Walaupun terdapat beberapa persamaan antara autisme dan ADHD, terdapat juga perbezaan penting yang harus diambil kira semasa memilih rawatan untuk kedua-duanya.
Kesimpulannya, kedua-dua ADHD dan autisme adalah gangguan neurologi yang boleh menyebabkan cabaran dalam kehidupan seseorang. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan ketara antara kedua-dua gangguan, termasuk bagaimana ia mempengaruhi tingkah laku seseorang dan cara ia dirawat. Adalah penting untuk mengetahui perbezaan ini untuk memastikan bahawa orang yang mengalami ADHD dan autisme menerima rawatan yang sesuai. Kedua-dua masalah ini boleh dirawat dengan mendapatkan nasihat dari pakar.

×
WhatsApp Book An Assessment!