Terapi ABA Moden

8 Sebab Terapi ABA Moden Dapat Membantu Autistik
 1. Teknik pengajaran untuk menggantikan tindakan isu. Oleh itu, anak anda dapat mengetahui apa yang "boleh buat", bukan hanya apa yang harus "elakkan".
 2. Memajukan tingkah laku positif melalui intervensi. Sebagai contoh, sokongan ganjaran meningkatkan aktiviti dalam tugas atau interaksi sosial dan mengurangkan aktiviti seperti kecederaan diri atau stereotaip.
 3. Berterusan kebiasan yang baik. Contohnya, mengajar teknik kawalan sendiri dan pemantauan sendiri untuk mengekalkan dan menggeneralisasi kemahiran sosial yang berkaitan dengan pekerjaan.
 4. Melalui kemahiran pendidikan, peribadi, dan kemahiran menolong diri anak anda.
 5. Meningkatkan kemampuan untuk menumpukan perhatian pada tugas, menyelesaikan tugas, dan meningkatkan motivasi prestasi.
 6. Tujuan untuk mengembangkan kemampuan kognitif. Membantu anak anda sanggup untuk belajar
 7. Memasukkan Terapi Pertuturan (ST) & Terapi Pekerjaan (OT).
Apa yang anda boleh mejangkakan dari ABA
ABA adalah kaedah berdasarkan luas yang sukar untuk ditentukan seperti kurikulum standard. Jumlah terapi dan tahap penglibatannya berbeza-beza, selalunya bergantung pada keperluan khusus anak. Terapi ABA Progresif mungkin menguna beberapa jam sehari. Walaupun sesi terapi biasanya dilakukan oleh ahli terapi tingkah laku atau pendidik, ibu bapa sering diberi kemahiran praktikal untuk membantu anak-anak mereka menerapkan apa yang mereka alami dalam kaunseling dalam kehidupan seharian mereka.
Terapi ABA Progresif untuk anak memerlukan persediaan khas dan bidang pengajian yang dikhaskan. Ahli terapi ABA juga boleh bekerjasama dengan guru untuk membantu mempromosikan tindakan positif di dalam kelas.

7 Kriteria Terapi ABA yang baik

 1. Penyeliaan - Program ini harus dikembangkan dan diawasi oleh Lembaga Penganalisis Tingkah Laku Bertauliah (BCBA) atau seorang yang mempunyai  kelayakan yang sama.
 2. Pendidikan - Semua pelajar harus dilatih sepenuhnya, dengan mentor memberikan sokongan, pengawasan dan latihan berterusan sepanjang hayat kursus.
 3. Pengaturcaraan - Program harus dibuat setelah penilaian terperinci dilakukan dan disesuaikan dengan kekurangan dan kemahiran khusus anak. Keperluan ibu bapa dan pelajar harus diambil kira dalam penilaian tujuan penjagaan. Kegiatan generalisasi harus dimasukkan ke dalam program untuk memastikan kualiti kepakaran dalam pelbagai persekitaran
 4. Pengaturcaraan praktikal - Matlamat yang dipilih harus berguna dan praktikal bagi orang tersebut dan meningkatkan atau memperkukuhkan kualiti hidup pelanggan. Campuran pendekatan kognitif perkembangan harus digunakan untuk memberi peluang kepada anak untuk belajar dengan cara yang berbeza.
 5. Pengumpulan data - Data mengenai pengembangan pengetahuan dan pengurusan sikap harus dikumpulkan dan dikaji secara berkala. Data ini harus dikemas kini oleh pengarah dan digunakan untuk menilai kejayaan pelajar dan untuk memberi input untuk penjadualan program.
 6. Latihan keluarga - Ahli keluarga harus dilatih untuk mengajar dan mengembangkan kepakaran mereka. Mereka harus aktif dalam proses penyediaan dan kajian semula.
 7. Sesi berkumpulan dengan ahli terapi, pengurus dan ahli keluarga yang berkenaan diperlukan untuk mengekalkan kesinambungan, menentukan isu-isu yang relevan dan mengkaji kemajuan.
Siapa yang boleh memberikan Terapi ABA Moden
Ahli terapi ABA mungkin berbeza dari segi pendidikan, kepakaran dan kelayakan:
Pensijilan ABA: Ahli terapi boleh diakreditasi oleh Jawatankuasa Latihan Pakar Tingkah Laku. Sekiranya mereka diakreditasi oleh dewan dan mempunyai sekurang-kurangnya ijazah Sarjana, mereka akan mempunyai sijil BCBA mengikut gelaran mereka. BCBA-D bahawa mereka mempunyai ijazah PhD. Ahli terapi lain mungkin mempunyai sijil BCABA. Yang merangkumi latihan ABA di peringkat Sarjana.
Pengalaman di ABA: Ramai pengamal ABA mungkin mempunyai pengalaman bertahun-tahun dalam menyampaikan ABA tetapi mungkin tidak secara rasmi "dilesenkan." Ahli terapi ABA yang tidak disahkan mungkin telah dilayari dan dipantau oleh ahli terapi ABA yang diperakui. Walaupun kaunselor yang tidak bertauliah dapat memberikan panduan seseorang dalam teknik ABA, mereka harus dipantau oleh seseorang yang mempunyai perakuan atau kepakaran yang serupa
Di mana anda boleh mendapatkan Terapi ABA standard
ABA boleh ditawarkan di pusat, di rumah atau di komuniti, berdasarkan keperluan anak dan perkhidmatan yang tersedia di kawasan tertentu. Beberapa program sekolah merangkumi teknik ABA di dalam kelas. Mereka juga dapat digunakan sebagai bagian dari rancangan pendidikan individu untuk anak-anak (IEP). Sebenarnya, ahli terapi berasaskan komuniti boleh menyediakan ABA di rumah untuk kanak-kanak yang didiagnosis dengan autisme.
Majoriti bandar yang besar dan sederhana akan mempunyai ahli terapi ABA berlesen. Bandar kecil dan kawasan luar bandar mungkin tidak melakukannya. Itulah sebabnya penting untuk bertanya mengenai pengalaman penyedia.
×
WhatsApp Book An Assessment!