Bahagian kajian kes ini terdiri daripada beberapa T&J yang berkaitan dengan terapi ABA dan autisme, soalan-soalan ini adalah masalah biasa yang dihadapi oleh pelanggan dan netizen kami. Berikut adalah jadual kandungan untuk bahagian ini:

Masalah #101: Pengawalan emosi

S: Hai Fit In, anak saya tidak menunjukkan emosi sepanjang masa tetapi kadang-kadang akan mengalami emosi melampau yang bertahan untuk jangka masa yang panjang, adakah yang dapat saya lakukan untuk membantunya mengatur emosinya?

J: Kanak-kanak autisme sering mengalami kesukaran untuk mengatur emosi mereka, kadang-kadang emosi  mereka tampilkan tidak seperti  mereka rasakan. Untuk membantu anak anda belajar melabel dan mengekspresikan emosi, anda boleh melabelkan emosi dalam konteks. Sebagai contoh, semasa membaca cerita atau menonton tv, anda boleh melabelkan emosi watak-watak, 'lihat, Adie sedih?', Anda boleh menerangkan dan menghuraikan emosi watak untuk membantu anak anda memahami dengan lebih baik. Setelah anak belajar melabel emosi, ibu bapa dapat meneruskan cerita sosial, ini dapat meningkatkan kemahiran mengambil perspektif dan memahami bagaimana perasaan orang lain dan dirinya dalam konteks sosial tertentu.

Dalam program ABA, kami mengajar anak memehami emosi. Ahli terapi akan bermula dengan pelabelan dari kad dan perlahan-lahan berkembang menjadi pengenalpastian dalam konteks  apabila anak-anak dapat menggeneralisasi emosi yang dipelajari ke konteks kehidupan sebenar. Kisah sosial juga merupakan alat terapi lain yang digunakan untuk mengajar kemahiran sosial dan empati.

Masalah #102: Masalah kontak mata

S: Hai Fit In, anak autisme saya tidak membalas ketika namanya dipanggil, dia tidak memandang saya, adakah cara untuk meningkatkan hubungan matanya terutama semasa interaksi sosial?

J: Kanak-kanak autistik umumnya mengalami kesukaran untuk membuat atau mengekalkan hubungan mata, beberapa kanak-kanak autis mungkin merasa ingin membuat kontak mata. Ahli neurologi mengesyaki bahawa masalahnya mungkin kepekaan bahagian otak yang bertanggungjawab terhadap persepsi emosi. Di ABA, ahli terapi melatih kontak mata dengan memperkuat anak-anak ketika mereka melihat ahli terapi, ini dapat mendorong dan meningkatkan hubungan mata. Ahli terapi juga akan memuji dan memperkuat tingkah laku dengan mainan atau makanan ringan yang diinginkan untuk membiarkan anak memahami bahawa tingkah laku yang baik akan membawa kepada akibat yang positif. Sentuhan mata dapat dilatih dan diperbaiki dengan terapi ABA, kemahiran itu penting terutama untuk perkembangan sosial anak, misalnya, melihat pembicara memberikan banyak petunjuk sosial bagi pendengar.

Masalah #103: Soalan mengenai Latihan Percubaan Diskrit

S: Hai Fit In, saya perhatikan bahawa Latihan Percubaan Diskrit (DTT) disertakan dalam banyak program ABA, terlalu robotik dan berulang-ulang, adakah ia membantu anak saya? Sekiranya , bagaimanakah membantu anak saya?

J: DTT adalah salah satu daripada ABA yang dipraktikkan secara meluas oleh banyak ahli terapi kerana kajian lepas lalu menunjukkan sokongan yang kuat terhadap peningkatan dalam mengajar kanak-kanak autisme dengan DTT. Kaedah DTT memfokuskan pada memecah kemahiran menjadi potongan yang lebih kecil, menggunakan peneguhan dan pengulangan jalan, sehingga ada yang mengkritiknya kerana terlalu robotik. Walaupun, ini hanya langkah pertama pembelajaran. Umumnya, kanak-kanak akan bermula dengan DTT yang tersusun dan hafalan. Semasa mereka berkembang, mereka akan beralih ke gaya pembelajaran yang lebih naturalistik (NET, pengajaran tidak sengaja). DTT dapat meningkatkan kebolehan kanak-kanak dengan ketara dalam kemahiran berbahasa, meniru, menolong diri sendiri, bermotor, dan bermain. Ia menjanjikan terutama pada peringkat awal pembelajaran untuk kanak-kanak autisme.

Masalah #104: Soalan mengenai mainan deria

S: Hai Fit In, saya telah membaca artikel yang mengatakan bahawa mainan fidget boleh membantu menenangkan anak autis saya, adakah itu benar? Bagaimanakah mainan fidget membantu?

J: Mainan Fidget dapat membuat tangan sibuk, menenangkan saraf, membantu meningkatkan fokus dan menguasai minda yang aktif. Ia juga dapat membantu kanak-kanak autis dengan pengaturan diri dan menguruskan kegelisahan, beberapa ahli terapi menggunakannya untuk menenangkan anak ketika menghadapi lonjakan emosi. Anak-anak sebenarnya boleh mendapat faedah dari kegelisahan terutama ketika mereka sedang buntu. Ahli terapi dapat melatih anak untuk mengganti tingkah laku stamping dengan aktiviti lain, misalnya, gelisah. Mainan Fidget memang menolong sebilangan kanak-kanak, bagaimanapun, ia berbeza dari orang ke orang, kerana kanak-kanak autistik mempunyai pelbagai jenis masalah sensori. Ahli terapi di Fit In akan mendedahkan anak-anak kepada permainan deria yang berbeza, ini dapat memenuhi keperluan deria mereka dan meningkatkan proses mereka dan bertindak balas terhadap maklumat deria.

Masalah #105: Masa skrin dan masalah pengulangan lisan

S: Hai Fit In, tingkah laku skrip anak saya telah meningkat, saya rasa ini disebabkan oleh MCO dan masa skrin bertambah banyak di rumah.Patuhkah saya mengurangkan masa skrin? Apakah ada cara untuk mengurangkan tingkah laku skripnya?

J: Terdapat kajian terhad mengenai hubungan antara masa skrin dan tingkah laku skrip. Walaupun, kanak-kanak dengan autisme lebih rentan terhadap pelbagai kesan yang berkaitan dengan otak pada waktu skrining, ia boleh menyebabkan hiperousous dan disregulasi. Oleh itu, ibu bapa harus memantau masa skrin anak-anak dengan teliti. Mengenai tingkah laku skrip ini mengganggu perkembangan anak-anak dan sukar diganti dengan tingkah laku lain. Ibu bapa boleh mengganti tingkah laku itu dengan sesuatu yang berfungsi dan sama berharga, misalnya, ahli terapi di Fit In praktek melakukan manding, yang dapat membantu anak-anak membuat permintaan dan mengekspresikan diri, ini membantu tahap awal pengembangan kemahiran komunikasi mereka dan dapat mengurangkan lisan secara efisien stamping.

Masalah #106: Bilakah saya menghantar anak saya ke sekolah?

S: Hai Fit In, anak autis saya berumur 5 tahun. Bilakah saya menghantarnya ke sekolah? Saya berasa tidak selamat, dan tidak ada idea apa sekolah yang sesuai untuk anak saya.

J: Sifat autisme berbeza-beza dari orang ke orang, di samping itu, Autisme adalah gangguan spektrum, dan individu mungkin berada di antara fungsi rendah hingga fungsi tinggi. Kanak-kanak autisme akan menghadapi lebih banyak cabaran yang berkaitan dengan kelewatan pemprosesan kognitif yang boleh mempengaruhi kemampuan anak untuk memproses bahasa lisan atau tulisan. Mereka juga mungkin mempunyai masalah persepsi deria, kekurangan kemahiran sosial dan cabaran kemahiran motor ketika menulis kerja rumah mereka atau mengambil ujian. Penting bagi ibu bapa untuk membuat persediaan dan latihan bersama anak-anak anda sebelum sekolah, ibu bapa boleh mengunjungi sekolah dan mendedahkan anak itu ke persekitaran sekolah untuk membantu mereka membiasakan diri dengan tempat itu.

Selain itu, intervensi awal juga penting untuk mengembangkan kemahiran anak. Terapi ABA dapat meningkatkan pemprosesan kognitif, kemahiran motorik dan kemahiran sosial anak. Terapi pekerjaan juga merupakan pilihan yang baik untuk memperbaiki masalah deria mereka.

Masalah # 107: Bilakah saya harus memulakan latihan tandas dengan anak saya?

S: Hai Fit In, anak saya yang autistik sudah berusia 5 tahun, dia mempunyai ucapan yang terhad dan dia masih tidak boleh pergi ke tandas secara bebas dan harus memakai pampers setiap hari. Bilakah saya boleh mula melatihnya pergi tandas dan bagaimana saya boleh melakukannya?

J: Tandas sememangnya satu kemahiran hidup yang penting, terdapat beberapa tanda yang menunjukkan bahawa kanak-kanak dengan ASD bersedia untuk latihan tandas. Tanda-tanda ini merangkumi bahawa anak anda dapat memberitahu anda dengan menggunakan tanda, isyarat, dan lain-lain, anak anda akan dapat mengikuti arahan mudah seperti 'duduk di tandas', 'tarik seluar' dan anak anda mempunyai kawalan pundi kencing yang mencukupi tetap kering sekurang-kurangnya satu jam pada siang hari. Sekiranya anak anda mempunyai kemahiran lisan yang terhad, anda boleh menggunakan alat bantu visual untuk membimbingnya. Dalam komunikasi, lebih sedikit lagi, jadi buatlah arahan anda pendek dan mudah difahami. Ibu bapa juga boleh menggunakan dorongan, penghargaan dan kisah sosial untuk latihan tandas.

Di Fit In, ahli terapi ABA akan meletakkan anak di tandas secara berkala dan merosakkan rutin tandas, misalnya, 'menanggalkan seluar', 'duduk di tandas', 'mencuci tangan' dan 'memakai seluar'. Ahli terapi juga akan menguatkan anak sekiranya anak itu mengikuti rutin dengan baik.

Masalah # 108: Apakah terapi yang sesuai untuk anak saya?

S: Hai Fit In, ada banyak terapi yang untuk autisme, bolehkah anda menerangkan perbezaannya secara ringkas dan mengesyorkan terapi yang sesuai untuk anak saya yang berusia 2 tahun?

J: Terdapat banyak terapi yang tersedia di luar sana, namun kebanyakannya tidak berdasarkan bukti saintifik atau empirikal, oleh itu ibu bapa harus memilih dengan bijak. Secara amnya, kaedah yang terbukti secara saintifik merangkumi Analisis Tingkah Laku Terapan (ABA), terapi pertuturan dan terapi pekerjaan. Terapi pertuturan memberi tumpuan kepada aspek komunikasi dan interaksi, sedangkan terapi pekerjaan menangani masalah deria dan kemahiran motor, terakhir ABA memberi tumpuan kepada pembentukan tingkah laku dan mengajar kemahiran baru yang merangkumi komunikasi, kemahiran sosial dan kemahiran hidup.

 Masalah # 110: Kekakuan pada makanan

S: Hai, anak autis saya memilih makanan, yang mana dia hanya akan menerima beberapa jenis makanan. Apabila saya bagi dia mencuba makanan baru, dia akan mula menangis dan enggan memakannya. Saya bimbang dia mungkin tidak mendapat cukup nutrien untuk pertumbuhan, adakah anda mempunyai nasihat mengenai masalah ini?

J: Kita semua mempunyai pilihan makanan tetapi kanak-kanak dengan autisme cenderung mempunyai pilihan yang sangat kuat untuk makanan tertentu dan sangat sukar bagi mereka untuk menerima makanan baru. Anda mungkin memperkenalkan makanan baru kepada anak anda melalui pendedahan secara bertahap. Sebagai contoh, anda mungkin mula memperkenalkan makanan baru dengan jumlah yang kecil dan menambah bahagiannya secara beransur-ansur. Anda juga boleh mempertimbangkan untuk memperkenalkan makanan baru yang serupa dengan makanan yang sudah disukai anak anda. Contohnya, ayam stim.

Masalah # 111: Masalah tidur pada waktu malam

S: Hai, saya adalah ibu kepada seorang kanak-kanak autistik berusia 5 tahun. Anak saya telah menghadapi masalah sukar tidur pada waktu malam. Masalah ini telah mempengaruhi fungsi siang hari, dia mengantuk semasa belajar dan tingkah laku masalahnya mulai meningkat. Boleh saya tahu jika ada petua mengenai masalah ini?

J: Kanak-kanak dengan autisme mungkin lebih sensitif terhadap rangsangan seperti bunyi dan cahaya. Anda boleh  menjaga persekitaran tidur yang tenang, sejuk dan gelap, ini dapat membantu mereka berehat. Di samping itu, anda mungkin cuba membuat rutin waktu tidur dan melakukan aktiviti santai bersama mereka sebelum tidur (Mendengar muzik santai atau membaca buku cerita).

Masalah #112 :Letusan deria

S: Hai, anak saya menghadapi masalah pemprosesan deria. Setiap kali saya membawa dia ke tempat-tempat yang sesak seperti taman permainan atau pusat membeli-belah, emosi dia akan gangguan dan berakhir dengan pengalaman buruk. Boleh tolong bantu saya dalam masalah ini? Terima kasih!

J: Beban berlebihan deria mungkin berlaku ketika anak anda berada di tempat yang terlalu sesak, kerana kebisingan, bau, pencahayaan atau orang-orang mungkin terlalu banyak meningkatkan deria. Anda mungkin menyediakan beg dengan barang-barang yang dapat menenangkan anak anda. Contohnya, penutup telinga yang menyekat kebisingan, pemutar gelisah atau mainan kegemarannya, yang dapat membantunya merasa selesa. Sekiranya ia terlalu memberatkan, inilah masanya untuk keluar dari tempat itu.

Masalah # 113: Tingkah laku agresif (berteriak, menggaru, mendorong)

S: Hai, saya menyedari bahawa anak saya mempunyai tingkah laku agresif seperti memukul dan mendorong orang lain, serta menjerit untuk mendapatkan barang yang mahu. Saya risau dengan masalah ini, bolehkah saya tahu apa yang boleh saya lakukan untuk membantunya?

J: Tingkah laku agresif mungkin merupakan cara yang tidak sesuai yang digunakan oleh anak anda untuk menyatakan emosinya. Pertama, cuba tetap tenang setiap kali dia menunjukkan tingkah laku agresif. Jangan menyerah pada tingkah laku tersebut kerana itu mungkin menguatkan tingkah laku yang tidak sesuai. Anda juga boleh memberi ganjaran kepada anak anda untuk tingkah laku yang baik. Sekiranya keadaan kelihatan tidak terkawal, anda boleh mendapatkan bantuan daripada profesional seperti psikologi pediatrik atau ahli terapi.

Masalah # 114: Adakah saya harus menghentikan tingkah laku anak saya?

S: "Hai Fit in, bolehkah ABA membantu menghilangkan tingkah laku" stimming "anak saya? Saya bimbang anak saya akan dibuli atau diperlakukan kerana berbeza oleh rakan sekelasnya."

J: Kecuali tingkah laku stim berbahaya, bukannya berusaha mengurangkan tingkah laku stim kecil (goyang, mengerang, menulis skrip, dan lain-lain) secara langsung, ahli terapi ABA akan memberi tumpuan untuk meningkatkan kemahiran bahasa dan pembelajaran yang akhirnya akan menggantikan tingkah laku stim tersebut. Kunci untuk menghentikan tingkah laku rangsangan adalah tidak memberi tumpuan semata-mata untuk menghentikan satu tingkah laku. Sebaliknya, berusaha untuk mengurangkan stimming dan menggantikan tingkah laku dengan sesuatu yang berfungsi dan sama berharga.

Sekiranya terdapat pencetus yang diketahui  memperburuk stimming, anda boleh cuba membuang atau mengubah keadaan untuk mengurangkan kegelisahan dan tekanan. Sebagai contoh, jika seorang kanak-kanak mengepakkan tangan ketika merasa tertekan atau cemas, mendorong mereka untuk menekan bola tekanan atau mainan lembut daripada melambaikan tangan mungkin merupakan pilihan yang lebih tepat.

Masalah # 115: Bilakah anak saya dapat menerima taksiran?

S: Hai, saya sangat prihatin dengan anak saya yang berusia 15 bulan kerana saya menyedari bahawa dia tidak memberi respons kepada namanya dan dia sedikit hubungan mata. Saya mengesyaki bahawa dia mungkin menghidap autisme, bolehkah saya menghantarnya ke pusat anda untuk menjalani pemeriksaan?

J: Hai, gejala autisme biasanya muncul pada usia 18 bulan atau lebih awal. Walau bagaimanapun, cadangan semasa menunjukkan penyaringan autisme bermula pada 18 bulan, kerana alat pemeriksaan standard untuk autisme belum disahkan pada kanak-kanak di bawah 18 bulan. Sekiranya anda menghantar anak anda yang berusia di bawah 18 bulan untuk pemeriksaan, mungkin ada kemungkinan mendapat hasil positif palsu, dan hasilnya mungkin kurang dipercayai dan tepat.

Masalah # 116: Bilakah saya dapat melihat perkembangan anak saya?

S: Hai, bolehkah saya tahu bilak saya boleh dapat melihat perkembangan anak saya setelah dia mula menerima terapi?

J: Perkembangan setiap anak adalah unik dan dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Contohnya, kemampuan anak untuk belajar konsep, kemahiran yang dikuasai oleh anak sebelumnya, serta kerjasama ibu bapa akan mempengaruhi kemajuan anak. Di Fit In, Pelan Pendidikan Individu (IEP) yang disesuaikan dengan keperluan anak akan dirancang oleh pasukan kami untuk setiap anak. IEP akan disemak setiap tiga bulan dan anda boleh membandingkan IEP  ini dengan laporan sebelum memantau perkembangan anak anda. Sebagai tambahan, nota sesi akan dikirimkan kepada anda setelah setiap sesi untuk membuat anda terus mengetahui tentang apa yang telah dipelajari atau dilakukan oleh anak anda dalam sesi tersebut.

Masalah # 117: Cadangan dari guru sekolah untuk jumpa doktor

S: Hai Fit In, anak saya berumur 8 tahun.Gguru sekolahnya telah melaporkan kepada saya bahawa anak saya  belajar dengan kadar yang lebih rendah daripada purata dan perhatiannya sangat rendah semasa belajar. Oleh itu, dia mencadangkan saya membawa anak saya berjumpa doktor. Apakah patut saya buat? Adakah  keperluan untuk dia berjumpa doktor?

J: Hai, ramai ibu bapa bimbang akan 'melabel' anak mereka, pemeriksaan yang sesuai dapat membantu mengetahui perkembangan anak serta memahami apa yang sedang berlaku untuk anak anda. Anda boleh:

1. Memahami maklumat yang lebih terperinci dari sekolah. Contohnya, pemerhatian dari guru dalam pelbagai tetapan (contohnya, bilik darjah, taman permainan).

2. Anda juga boleh meminta pihak sekolah untuk menangani masalah dan harapan mereka terhadap anak anda. Sekiranya anda memutuskan untuk membawanya untuk pemeriksaan atau penilaian, anda boleh membawa seberapa banyak maklumat yang anda dapat untuk berbincang dengan profesional.

Masalah # 118: Tidak yakin anak saya menghidap autisme

S: Hai, saya perhatikan kepada anak perempuan saya yang mungkin mempunyai beberapa gejala autisme, tetapi saya tidak yakin. Contohnya, dia tidak menjawab namanya dan dia akan pegang  tangan saya  untuk mengambil barang yang dia inginkan sebaliknya meminta dengan cara yang baik. Namun, dia memang suka bermain dengan pelbagai jenis mainan dan teman oleh orang lain. Saya berasa bingung dan mungkin saya tahu apa yang harus saya lakukan?

J: Sekiranya anda melihat isyarat amaran untuk autisme atau gangguan perkembangan  pada anak anda, jika anda tidak yakin, anda menjalani pemeriksaan atau taksiran yang tepat untuk anak anda. Ini dapat membantu memahami perkembangan anak anda dan untuk melihat sama ada anak anda mencapai tonggak perkembangan mengikut jadual. Anda juga boleh fokus masalah yang anda bimbangkan dan membantu anda mendapat gambaran yang lebih jelas mengenai apa yang sedang berlaku. Sekiranya, jika keperluan untuk anak anda menerima pertolongan atau sokongan, early intervention dapat meningkatkan perkembangan dan kemahiran keseluruhan anak.

Masalah # 119: Kanak-kanak yang guna bukan lisan dapat mengeluarkan suara

S: Hai, saya telah merujuk senarai semak tonggak pembangunan dan anak saya berusia pada usia di mana dia sepatutnya dapat mengucapkan lapan atau lebih perkataan, tetapi dia tidak dapat melakukannya. Namun, saya perasan dia boleh mengeluarkan suara. Oleh itu, apa yang boleh saya buat untuk membantunya?

J: Hai, anda boleh mendedahkan anak anda aktiviti yang mereka minati dan memotivasi mereka untuk melabel item dalam aktiviti yang mereka pilih. Perhatikan dengan perkataan yang anda pilih untuk berlatih anak anda. Anda mungkin mempertimbangkan untuk memilih perkataan yang mudah ditiru dan difahami oleh anak anda. Menggunakan kata tunggal seperti ‘kereta’ dan ‘bola’. Jika anda masih menghadapi masalah ini, anda boleh mendapat bantuan atau nasihat daripada profesional.

×
WhatsApp Book An Assessment!