Sumber-Sumber

Halaman ini menyediakan sumber-sumber seperti infografik perkembangan yang bertujuan untuk membantu ibu bapa menilai anak mereka dan mengetahui sama ada mereka berkembang dengan betul.  Selain itu, maklumat mengenai gangguan perkembangan lain juga diberikan untuk membantu ibu bapa memahami dengan lebih baik mengenai perbezaan antara Autism Spectrum Disorder dan gangguan lain yang berkaitan. Lihat jadual kandungan di bawah untuk meneruskan topik yang anda minati:

Senarai semak untuk Perkembangan tonggak pencapaian

Ibu bapa boleh mencuba menilai tonggak perkembangan anak-anak untuk mengesan dan mengenali tanda-tanda kebimbangan perkembangan, termasuk ASD, di bawah ini adalah contoh tonggak perkembangan untuk usia kanak-kanak yang berlainan.

Tonggak Perkembangan untuk Kanak-kanak berumur 18 Bulan

Tonggak Perkembangan untuk kanak-kanak berumur 20 bulan

Tonggak Perkembangan untuk kanak-kanak berumur 24 bulan

Tonggak Perkembangan untuk kanak-kanak berumur 27 bulan

Tonggak Perkembangan untuk kanak-kanak berumur 30 bulan

Tonggak Perkembangan untuk kanak-kanak berumur 36 bulan

Tonggak Perkembangan untuk kanak-kanak berumur 60 bulan

Gangguan Spektrum Autisme dan Gangguan Lain

Beberapa tanda dan gejala Autism Spectrum Disorder (ASD) mungkin bertindih dengan gangguan lain seperti Global Developmental Delay (GDD), Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) dan Speech Delay. Ibu bapa mungkin keliru dan merasa tidak yakin dengan gejala yang sering tumpang tindih, oleh itu infografik di bawah bertujuan untuk memberikan pemahaman yang lebih baik mengenai gangguan tersebut dengan cara yang mudah dan lebih jelas.

ASD vs kelewatan pertuturan

×
WhatsApp Chat With An Expert Now!